Project Description

Loading...

Rear Yard

This backyard had many challenges. An abandoned concrete staircase remained from a previous renovation. Under this staircase, steps leading down to a basement door needed to be reworked in the new design. Disconnected multi-level spaces, drainage issues and a large, dying tree all contributed to an unpleasant environment. The homeowners wanted room to accommodate large gatherings.

The tree and abandoned staircase were removed. A smaller, reconfigured deck and staircase shifted the entrance to the backyard from above, increasing yard space. Lattice panels screen utilities and the basement door. The spacious patio comfortably fits a large sectional sofa with ottomans and a pair of club chairs for lounging, and table for eight for al fresco dining. Four stone pillars will provide support for a future pergola, and a long seat wall retains soil while providing more seating. The patio is built level with the lawn, enabling kid-friendly access to the rest of the backyard. Almost every square inch of the backyard was smartly utilized to create a single-level, paved outdoor living space, perfect for everyone to enjoy.