Project Description

Loading...

Front Yard

This project was a collaboration between the clients and the designer. The clients wanted a front walk to pay homage to the bungalow’s architecture and appear as though it was always there, not an awkward appendage. The inspiration came from a 1920s Chicago bungalow photograph found in a magazine and from photographs taken in their neighborhood.

Originally the existing concrete steps were grouped together; this created a steep and foreboding entrance to the house. A step had settled, creating a trip hazard.

The front yard was too steeply sloped to grow lawn successfully due to the southern exposure and sandy soil. Soil was re-leveled and the re-sodded, creating a safer, larger play surface for their two young children.

The new steps and front walk ground the house on the site and act as an extension of the home, greeting visitors by creating a more welcoming entrance. It flows seamlessly into a walk on the west side of the house, connecting it into the patio and walk in the rear yard which was constructed several years ago in the same material.